Det kan du gøre som forælder


Gaming kan skabe fællesskab. Gennem gaming kan børnene fra hvert sit værelse samles om en fælles interesse og opleve en positiv, social interaktion.

Du og andre forældre spiller en afgørende rolle i forhold til at passe godt på de unge gamere, men det kan være svært at tage hul på.

På denne hjemmeside får du gode råd til at sætte gode rammer for spillet.

FAQ

Gaming er videospil på computer, konsol og mobil, som fx Hayday, CS:GO, FIFA, Fortnite og ca. 200.000 andre spil. Du kan blive bedre og udvikle færdigheder, når du gamer.

Rigtig mange gamer i dag, og gaming er kommet for at blive. Ifølge en undersøgelse af DR, gamer 96% af drenge mellem 13-19 år, og 49% af dem gamer dagligt. Piger gamer lidt mindre, men mange piger ønsker sig også, at det var mere accepteret for piger at spille computer.

Gaming er så stort, at det også er blevet en sport – esport. Danske spillere er med i verdenseliten i både CS:GO, Dota2, Fortnite, LoL m.fl. De er rollemodeller, og de viser, at gaming ikke er spildtid, men i dag kan dyrkes professionelt. Det inspirerer mange unge til at øve sig i håbet om at blive lige så dygtige.

Gaming er ikke skadeligt i sig selv. Så man skal ikke være nervøs for at ens barn gamer i en ellers balanceret hverdag.

Man kan dog godt bruge gaming til at flygte eller gemme sig fra problemer i hverdagen. Derfor er det vigtigt at sætte rammer for spillet, og tale om spillet med sit barn.

Der er positive aspekter ved at game. Det kan have værdi i sig selv at koble af og lade sig underholde med et computerspil, men man kan også udvikle færdigheder med spil. Hvis man spiller et holdspil, så stiller det krav til samarbejde og kommunikation. Noget, som forskningen viser, er at man kan øge sin opmærksomhedsgrad ved at game, og at ens hukommelse, syn og reaktionsevne kan forbedres.

Oveni det hører vi fra børn og unge selv, at de bliver bedre til engelsk og kommunikation, de lærer at tænke strategisk, at øve og forbedre deres præstationer gennem computerspil og de får nye venner. Alt sammen gode ting at kunne. Nogle arbejdsgivere har specifikt fokus på gamere, når de rekrutterer – fordi gamere kan noget særligt. Og så er det sjovt at game – især med sine venner!

Læs flere ofte stillede spørgsmål på vores FAQ..

Tal med dit barn om gaming


Sæt dig ind i dit barns gaming og engager dig i det på samme måde, som hvis dit barn gik til fodbold eller spillede et instrument. Hvis du er bekymret over mængden af tid, der går med spil, er det bedste råd at tale med dit barn om det og finde ud af, hvorfor dit barn gamer meget.

Start samtalen med disse spørgsmål:

  • Hvad går spillet ud på?

  • Hvorfor er det sjovt at spille lige det spil?

  • Hvor lang tid tager et spil?

  • Hvad sker der i spillet? Taler du med andre, hvad er din rolle i teamet osv.

Er du bekymret for, at dit barn bliver meget alene med spillet eller ikke rører sig nok, kan det være god ide at hjælpe dit barn ned i en klub eller esportsforening. Her bliver der typisk sat gode rammer op for computerspillet. Spiller dit barn i forvejen i en forening eller klub, så prioriter at tage med til forældreaftener mv.


Brug denne guide til at forberede samtalen med dit barnDet gad jeg godt mine forældre vidste


Konflikter og gaming


Rigtig mange forældre kommer i konflikt med deres barn omkring computerspillet. Spørg hvorfor dine regler frustrerer barnet, og se om I ikke kan finde på fælles spilleregler, der giver mening i både familien og online.

Hvis dit barn eksempelvis spiller holdspil, så kan man blive udelukket, hvis man stopper mit i et spil - det svarer til at gå af rundboldbanen, ligesom man er ved at løbe en befrier. Derfor kan 5 minutter nogle gange kan være afgørende!


I kan bruge det her registreringsskema til at rammesætte samtalen om hvor meget spillet fylder:
Så meget gamer de unge


Kilde: Skolebørnsundersøgelsen 2014, Statens Institut for Folkesundhed

Tal om aldersbegrænsninger og gambling


En snak med dit barn om gaming giver dig også mulighed for at vurdere computerspillene i forhold til evt. voldelige elementer og gamblingelementer. Hvordan opfatter dit barn sit spil? Spørg ind og tal om det.

Der er rigtig mange børn, der gambler i forbindelse med gaming, men forældre kan tit ikke se forskel. Her er det vigtigt at sætte tydelige rammer op for børnene – er du under 18 år, skal du ikke gamble.

Du bør derfor ikke give dine børn dit kreditkort uden at vide, hvad det skal bruges til. Ligeledes må du ikke udlåne dit NemID, det er personligt, og der er en grund til, at visse gamblingsider er lukket med aldersbegrænsning. Denne aldersbegrænsning kan let omgås ved bare én gangs brug af en voksens NemID.I tvivl om dit barn har et problem? Læs denne folderDu kan også tage en pårørendetest herFind mere viden på www.ludomani.dk/forældre