Det kan du
Gaming kan skabe fællesskab. Gennem gaming kan børnene fra hvert sit værelse samles om en fælles interesse og opleve en positiv, social interaktion. Du og andre forældre spiller en afgørende rolle i forhold til at passe godt på de unge gamere, men det kan være svært at tage hul på.
Hvad er gaming og hvor mange gamer?
Gaming er videospil på computer, konsol og mobil, som fx Hayday, CS:GO, FIFA, Fortnite og ca. 200.000 andre spil. Du kan blive bedre og udvikle færdigheder, når du gamer.
Rigtig mange gamer i dag, og gaming er kommet for at blive. Ifølge en undersøgelse af DR, gamer 96% af drenge mellem 13-19 år, og 49% af dem gamer dagligt. Piger gamer lidt mindre, men mange piger ønsker sig også, at det var mere accepteret for piger at spille computer.
Gaming er så stort, at det også er blevet en sport – esport. Danske spillere er med i verdenseliten i både CS:GO, Dota2, Fortnite, LoL m.fl. De er rollemodeller, og de viser, at gaming ikke er spildtid, men i dag kan dyrkes professionelt. Det inspirerer mange unge til at øve sig i håbet om at blive lige så dygtige.
Tal med dit
barn om gaming
Sæt dig ind i dit barns gaming og engager dig i det på samme måde, som hvis dit barn gik til fodbold eller spillede et instrument. Hvis du er bekymret over mængden af tid, der går med spil, er det bedste råd at tale med dit barn om det og finde ud af, hvorfor dit barn gamer meget.
Start samtalen med disse spørgsmål:
• Hvad går spillet ud på?
• Hvorfor er det sjovt at spille lige det spil?
• Hvor lang tid tager et spil?
• Hvad sker der i spillet? Taler du med andre, hvad er din rolle i teamet osv.
Er du bekymret for, at dit barn bliver meget alene med spillet eller ikke rører sig nok, kan det være god ide at hjælpe dit barn ned i en klub eller esportsforening. Her bliver der typisk sat gode rammer op for computerspillet. Spiller dit barn i forvejen i en forening eller klub, så prioriter at tage med til forældreaftener mv.
Konflikter
og gaming
Rigtig mange forældre kommer i konflikt med deres barn omkring computerspillet. Spørg hvorfor dine regler frustrerer barnet, og se om I ikke kan finde på fælles spilleregler, der giver mening i både familien og online.
Hvis dit barn eksempelvis spiller holdspil, så kan man blive udelukket, hvis man stopper mit i et spil – det svarer til at gå af rundboldbanen, ligesom man er ved at løbe en befrier. Derfor kan 5 minutter nogle gange kan være afgørende!
I kan bruge det her registreringsskema til at rammesætte samtalen om hvor meget spillet fylder:
Tal om
aldersbegrænsninger
og gambling
En snak med dit barn om gaming giver dig også mulighed for at vurdere computerspillene i forhold til evt. voldelige elementer og gamblingelementer. Hvordan opfatter dit barn sit spil? Spørg ind og tal om det.
Der er rigtig mange børn, der gambler i forbindelse med gaming, men forældre kan tit ikke se forskel. Her er det vigtigt at sætte tydelige rammer op for børnene – er du under 18 år, skal du ikke gamble.
Du bør derfor ikke give dine børn dit kreditkort uden at vide, hvad det skal bruges til. Ligeledes må du ikke udlåne dit NemID, det er personligt, og der er en grund til, at visse gamblingsider er lukket med aldersbegrænsning. Denne aldersbegrænsning kan let omgås ved bare én gangs brug af en voksens NemID.
Find mere viden på www.ludomani.dk/gambling