Det kan du gøre i
klubben

Det er vigtigt, at man som esportsklub/-forening har fokus på gambling som en del af at etablere et sundt esportsmiljø. Gambling kan tage overhånd både for den enkelte, men også på et hold eller i en klub, hvis der en uhensigtsmæssig gamblekultur.

Derfor er det vigtigt at arbejde med holdningen i sin klub/forening og adressere emnet, hvis gambling fylder for meget i snakken, i pauserne mv. Det kræver et løbende fokus og mange åbne samtaler om, hvorfor gambling ikke hører til under træning og til turneringer.

Træneren har
en 
vigtig rolle

Som træner har man et særligt ansvar. Man er nemlig rollemodel og kulturbærer og skal vise den rigtige vej for de unge – og italesætte, hvorfor gambling ikke kun er for sjov. Træneren bør derfor ikke gamble med eller foran de unge eller fortælle om egen gambling.

Hvis snakken falder på gambling, er det vigtigt, at træneren er med til at sætte fokus på, at en gevinst ikke kommer uden en indsats, og at man ikke kun taler om gevinster, men også om tab. Som træner har du en særlig mulighed for at mærke, om gambling fylder i de unges bevidsthed, og du kan derfor være med til at sætte emnet på dagsordenen på en anden måde.

Gambling er en vane derfor er det vigtigt, at du hjælper de unge med at finde på andre ting at lave i stedet for, se denne guide med forslag til alternativer.

Forslag til alternativer

Gambling er en vane derfor er det vigtigt, at du hjælper de unge med at finde på andre ting at lave i stedet for, se denne guide med forslag til alternativer.

Forældremødet

Forældrene spiller en stor rolle, og de er derfor vigtige at involvere. Her kan du bruge de her øvelser til forældremødet.

Dialogøvelser

Vi har lavet et sæt af forskellige øvelser du kan bruge som træner eller lærer til at tale med dine unge om gaming og gambling. Hent dem her.

Fokus på skins (In-game)

Vi har lavet et sæt af forskellige øvelser du kan bruge som træner eller lærer til at tale med dine unge om gaming og gambling. Hent dem her.

Hjælp til gambling

Hvis du er bekymret for en enkelt elev eller gamer der gambler for meget, kan du bruge denne folder til hjælp.

En kobling
til 
matchfixing

Der er en sammenhæng mellem gambling og matchfixing. Problemer med gambling og spillegæld udgør en væsentlig risikofaktor, der kan føre til matchfixing. Fixere leder efter spillere, som de kan påvirke – og de vælger ofte dem, der er sårbare.

En kultur præget af gambling kan dels øge risikoen for ukontrolleret gambling, som skaber ovennævnte sårbarhed, og dels give grobund for lidt ”blødere” uetisk adfærd såsom betting på egne kampe. Ved at skabe et sundt miljø med fokus på balanceret gambling, information om risikoen ved overdreven gambling samt hjælp til at håndtere evt. gamblingproblemer bliver esportsmiljøet også mindre sårbart overfor matchfixing.

“Det kan være nemt at snyde i esport og gaming. Måske for nemt. For snyd ødelægger fornøjelsen ved spillet, både for den, der bliver snydt og for den, der snyder. At fixe er mangel på respekt for spillet og for modstanderen – og måske også mangel på respekt for dig selv. For du gamer jo, fordi du kan lide det – og nu ødelægger du det, både for dig selv og andre. Straffen kan være hård for den, der snyder eller fixer.

Det kan være udelukkelse og karantæne fra esporten. Og hvis andre taber penge på grund af dig og dit snyd, bliver det en sag for politiet. Konsekvensen kan blive bøder eller endda fængsel. I Anti Doping Danmark er esport et nyt område, men vi har allerede set de første sager. Hvis du ser eller hører noget om snyd i esport, så giv os et praj på stopmatchfixing.dk via din pc eller mobil. Du kan være anonym, hvis du vil. Så bevar respekten – for spillet, for din modstander og for dig selv. Spil – men spil fair. Og sig noget, hvis du ser noget!”

Kim Højgaard Ravn
Anti Doping Danmark
Direktør

Foto: Lars Møller

Etisk kodeks

Det er vigtigt, at man som esportsklub eller -forening sætter tydelige rammer for det gode, trygge esportsmiljø. Til det formål har Esport Alliancen, der består af DGI, Ungdomsringen, Dansk Firmaidræt og Esport Danmark, i samarbejde med Center for Ludomani og Anti Doping Danmark udviklet et etisk kodeks. Det kan I bruge som ramme til at skabe et trygt lokalmiljø hos jer.

Etisk kodeks – Få et liv i balance med esport

  • At give positive fællesskaber
  • At give esporten et sundt fundament, hvor spillernes sundhed og trivsel er i fokus
  • Den bedst mulige talentudvikling indenfor esport
  • At esporten fremadrettet udvikler sig på en ansvarlig måde
  • Skabe gode rammer for frivillige i klubber/foreninger
Menu